عزت نفس ؛کلید روابط عاطفی سالم و پایدار
عزت نفس پایین می تواند تأثیر مستقیمی بر کیفیت روابط عاطفی داشته باشد. در این مقاله به بررسی نشانه های عزت نفس پایین و راه های تقویت آن می پردازیم.

به گزارش پایگاه خبری پیام آرات،اگر به مشکلات امروز خود نگاه کنیم می توانیم ردپای عزت نفس پایین را در خیلی از آ نها ببینیم. خوشبختانه می توان با تکنیک های مختلف، با تمرین و تکرار و کمک گرفتن از روانشناسان متخصص در این زمینه عزت نفس خود را افزایش دهیم.
چرا عزت نفس در رابطه عاطفی مهم است؟
افراد وقتی در یک رابطه ی عاطفی قرار می گیرند بده بستان هایی با هم دارند. اگر احساس خوبی به خود داشته باشیم، این احساس را به شریک عاطفی مان انتقال می دهیم. اما وقتی عزت نفس در رابطه عاطفی پایین باشد، صفات خوب شریک عاطفی مان را میبینیم و حتی او را تحسین می کنیم ولی صفات مثبت خود را نادیده می گیریم. به تعریف دیگر خود را لایق صفات خوب او نمی دانیم.
نشانه های عزت نفس پایین در روابط عاطفی
حسادت در رابطه: فرد چون خود را ناشایست و ناکافی می بیند، می پندارد که شریکش هر لحظه ممکن است او را رها کند. در موقعیت هایی که شریک عاطفی او در دسترس او نیست، مضطرب می شود و این بی اطمینانی در نهایت منجر به سوء برداشت از رفتار طرف مقابل می شود.
طلب تایید دیگران: فردی که با این مسأله دست و پنجه نرم می کند مدام می کوشد که جای خالی ارزشی که برای خود قایل نیست، با تحسین دیگری از خود پر کند. او در این راه از خواسته هایش چشم پوشی می کند.
احساس شرم و گناه: فردی با عزت نفس پایین به دشواری از دیگران کمک می طلبد، زیرا حس می کند که مزاحم دیگران است و از این بابت احساس شرم می کند.
ناتوانی در بیان احساسات و خواسته ها: افرادی که عزت نفس پایینی دارند ترجیح می دهند که مدام سکوت کنند و از نیازهای خود حرفی نزنند چراکه می ترسند با بیان خواسته هایشان طرف مقابل را از خود ناراحت و دور کنند.
تلاش برای ماندن در روابط سمی: چنین افرادی اغلب در روابط سمی باقی می مانند، حتی وقتی می بینند که طرف مقابل در حال سؤاستفاده از آن ها است؛ می ترسند که رابطه ای را که تمام شده یا مضر است را ترک کنند.
حساسیت و تحریک پذیری: فرد با عزت نفس پایین اغلب تاب انتقاد را ندارد و در برابر ناملایمتی رابطه واکنش مناسبی نشان نمی دهد؛ به طور مثال وقتی طرف مقابل می خواهد مدتی تنها باشد، دیگری این درخواست را به معنی پس زده شدن طلقی می کند و واکنش هیجانی نشان می دهد و در نتیجه مجادلاتی که پیش می آید باعث کاهش عزت نفس می شود چرا که فرد متوجه رفتار غیرمنطقی خود می شود.
چگونه عزت نفس خود را در رابطه عاطفی بالا ببریم؟
روش های مناسب برای حل این موضوع که باید به کمک روانشناسان و افراد متخصص انجام شوند، عبارتند از رفتاردرمانی شناختی–رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، روایت درمانی و طرحواره درمانی.
علاوه بر این روش های درمانی کارآمد، تمرین های کوچک اما اثرگذاری وجود دارد که می توانید خودتان انجام دهید.
۱_ از خودتان قدردانی کنید: باید دستاوردهایتان را از کودکی تا به اکنون لیست کنید؛ به طورمثال اولین باری که سعی کردید بر ترس خود از گربه غلبه کنید را بنویسید. لازم نیست که دستاورد های بسیار بزرگ و عجیبی را بنویسید، هر دستاوردی میتواند باشد.
۲_ ژورنال درست کنید: کارهای خوبی که امروز انجام داده اید را لیست کنید. قرار نیست که وقت زیادی از شما بگیرد، پنج دقیقه در روز هم کفایت می کند. بابت روزی که زیست کرده اید از خود سپاسگزاری کنید.
۳_ لیستی از ویژگی های مثبت و منفی خود تهیه کنید: ده نکته منفی و ده نکته مثبت خود را لیست کنید. سعی کنید که تعدادشان برابر باشد و پس از نوشتن به خودتان بگویید من با وجود این صفات، ارزشمند هستم.
۴_ از اطرافیانتان بخواهید که ویژگی های شما را صادقانه لیست کنند: نکته این تمرین این است که از افراد امن زندگیتان بخواهید که این تمرین را تهیه کنند تا سبب تخریب شما نشوند.